O espazo rural é o territorio non
urbanizado da superficie terrestre. Tradicionalmente foi un espazo agrario
onde se desenvolvían as actividades agrícolas, gandeiras e forestais. Non
obstante, desde a década de 1970, introducíronse outras actividades
(residenciais, industriais, de servizos, recreativas e
paisaxístico-conservacionistas) e o espazo rural volveuse máis heteroxéneo e complexo.
a) As explotacións agrarias
Unha explotación agraria é unha unidade
económica que agrupa todas as parcelas traballadas por un mesmo
agricultor ou gandeiro, xunto ás instalacións complementarias. En España contabilízanse
hoxe un pouco máis de 900.000 de explotacións agrarias, cifra moi inferior a décadas
anteriores debido ao abandono de terras polos que se xubilaron, emigraron ou
cambiaron de actividade e tamén como resultado dun proceso de concentración de
parte desas terras o que permitiu o aumento do seu tamaño medio. No 2021, o tamaño medio da explotación agraria era de 44 ha. A superficie agraria útil (SAU) confórmano case 24 millóns de ha. A superficie media de SAU é de 26 ha.
Existen fortes contrastes, unha dualidade cada vez maior entre unhas explotacións familiares
moi pequenas e pouco rendibles, en progresivo abandono ou traballadas só a
tempo parcial cunha baixa produtividade e unhas empresas agrarias, de
particulares, sociedades ou cooperativas, que teñen maior dimensión, estanse
modernizando e son rendibles.
Tamén existen importantes diferenzas
rexionais en canto ao tamaño medio das explotacións agrarias. Domina a pequena explotación (menos de 10 ha.), o 67% das explotacións, pero tan só representa un 8'5% da superficie agraria útil. Localizámola no noroeste e norte peninsular, as rexións húmidas de especialización gandeira, xunto aos regadíos do litoral mediterráneo de Levante a Andalucía oriental. Así pois, oscila dende o minifundio tradicional de baixa produtividade ata o mundo da horta intensiva e moi produtiva. Dende os anos 50 foi obxecto dun proceso de concentración parcelaria tentando reunir o parcelario disperso da explotación nun terreo de tamaño que permita rendabilizar os investimentos. .
A grande explotación (máis de 100 ha.) afecta ao 5% das explotacións, pero ocupa ao 55% da superficie agraria. Predomina no interior e no sur peninsular e son latifundios adicados aos cultivos extensivos e de secaño ou devesas.
O resto das explotacións son de tipo medio e as localizamos en Cataluña, Aragón, Navarra e A Rioxa.
O réxime de tenza dominante é o directo( o 73%), onde o propietario e o cutivador son a mesma persoa. Nas tres últimas décadas aumentou a explotación indirecta con contrato de arrendamento (18%) fronte ao de parcería(9%) que tende a desaparecer
Un medio para conseguir explotacións agrarias
rendibles de dimensión suficiente foi a creación de cooperativas
(arredor de 4.000 e 45% da produción). Predominan as dedicadas a transformar os
produtos e comercializalos.
b) Técnicas e sistemas agrarios
As técnicas e os sistemas agrarios experimentaron
cambios desde a década de 1960. As transformacións técnicas
consistiron na incorporación de avances como a mecanización de tarefas, a
selección xenética das sementes e razas gandeiras, ou o uso de fertilizantes
químicos e produtos fitosanitarios.
As transformacións nos sistemas agrarios
supuxeron unha crecente intensificación da produción e un
paralelo aumento do rendementos. A agricultura española actual coñeceu un
intenso proceso de modernización, o que permitiu elevar a súa eficiencia. As
transformacións máis importantes son:
- Unha crecente especialización do
territorio nos cultivos para os que teñen mellores condicións competitivas,
abandonando o resto.
- Maior investimento de capital para
incorporar maquinaria (tractores, colleitadoras, motores para rega, etc.),
produtos químicos (fertilizantes, herbicidas, praguicidas, etc.) ou
sementes seleccionadas e transxénicas. Este tipo de investimentos reduce a
necesidade de traballadores e aumenta os rendementos, aínda que tamén pode ter
consecuencias negativas (contaminación riscos para a saúde).
- Forte incremento da superficie en
regadío, que permite aumentar a produción pero tamén provoca a
sobreexplotación de certos acuíferos e crecentes conflitos pola auga.
- Incorporación de novas técnicas de cultivo,
como o enareado ou cultivo baixo plástico. No enareado altérnanse
capas de area e esterco, permitindo cultivar terras moi pouco fértiles; sobre
todo, no sueste peninsular. O cultivo baixo plástico asóciase ao uso de
técnicas avanzadas como o cultivo hidropónico, sen solo, a rega por goteo, ou a
creación de microclimas controlados a distancia con medios informáticos.
Así pois, as explotacións agrícolas modernas actuais divídense en dous tipos: as que orientan a súa produción ao mercado e queren rendementos por hectárea elevados polo que tenden á especialización, á tecnificación e á intensificación dos cultivos e logo están aquelas explotacións que, orientando igualmente a produción cara o mercado, usan técnicas de cultivo máis respectuosas co medio ambiente, que extensifican para non usar produtos químicos e non esgotar a terra, que volven ao policultivo coa intención de que uns cultivos exerzan unha protección sobre os outros e evitar o uso de praguicidas co obxectivo final de conseguir unha produción de calidade e ecolóxica.
c) Política Agraria Común (PAC)
As áreas rurais españolas cunha
importante presenza de actividades agrarias enfróntanse desde hai décadas a
importantes problemas: escasa competitividade dunha parte dos produtos
(que só poden ser rendibles mediante subvencións), progresivo despoboamento e
envellecemento das áreas rurais, redución dos empregos agrarios, ingresos
medios inferiores e crecentes impactos ambientais.
Dende a entrada de España na CEE ( máis tarde denominada UE) no ano 1986 a política agraria española estivo condicionada pola PAC (Política Agraria Común). Cando España entra os países membros veñen de aplicar políticas que fomentaban a produción e a modernización agraria buscando abastecer os mercados, incrementar as rendas agrarias e manter os prezos estables. Os excesos de produción eran desviados á exportación, almacenados ou destruídos. Os agricultores en todos os casos eran compensados, tamén no caso dunha redución do prezo de mercado. Isto xerou que unha parte considerable do orzamento comunitario fora absorbido polo sector agrario o que obrigou a modificar o sistema. Ademais a aparición da OMC obrigou a liberalizar o sector. Nese momento de cambio entra España.
A partir de aquí é cando entra o sistema de cotas para os produtos excedentarios coa intención de evitar a caída dos prezos e reorientar a produción agraria cara outros produtos. Este sistema prexudicou aos gandeiros de leite do norte e noroeste, ao sector cerealístico e ao vitivinícola. Todo isto obrigou a unha potente reestruturación que se traduciu en xubilacións, abandono de explotacións pouco rendibles e á extensificación dos cultivos. Con todo a entrada na UE permitiu unha notable mellora das rendas agrarias e unha necesaria modernización das explotacións. O sector hortofrutícola viuse beneficiado pola demanda europea de produtos deste tipo onde a oferta era insuficiente.
Na actualidade a PAC, tras a súa última reforma no ano 2013, persegue manter a competitividade, pero aportando calidade do produto, seguridade alimentaria a través do emprego de técnicas sustentables co medio e un desenvolvemento do rural que garante a preservación do patrimonio cultural, das paisaxes, que evite o abandono e amplíe as actividades económicas no rural a algo máis que as agrarias, a multifuncionalidade que implica poñer en valor a forma de vida no rural.
As axudas directas recibidas van en función do número de ha. postas en produción. Púxose fin ao sistema de cotas. Ademais hai axudas para a instalación de novos agricultores e outras polo mantemento da paisaxe e a produción ecolóxica. Hai tamén pagamentos voluntarios por producir en zonas afectadas polo perigo de abandono (zonas de montaña) e por producir en certos sectores considerados prioritarios. Estes pagamentos son realizados polo FEAGA.(Fondo Europeo Agrícola de Garantía).O FEADER (Fondo europeo agrícola de desenvolvemento rural) financia a innovación, as iniciativas de posta en valor da paisaxe e o medio natural e a diversificación do emprego no medio rural.
A partir de aquí é cando entra o sistema de cotas para os produtos excedentarios coa intención de evitar a caída dos prezos e reorientar a produción agraria cara outros produtos. Este sistema prexudicou aos gandeiros de leite do norte e noroeste, ao sector cerealístico e ao vitivinícola. Todo isto obrigou a unha potente reestruturación que se traduciu en xubilacións, abandono de explotacións pouco rendibles e á extensificación dos cultivos. Con todo a entrada na UE permitiu unha notable mellora das rendas agrarias e unha necesaria modernización das explotacións. O sector hortofrutícola viuse beneficiado pola demanda europea de produtos deste tipo onde a oferta era insuficiente.
Na actualidade a PAC, tras a súa última reforma no ano 2013, persegue manter a competitividade, pero aportando calidade do produto, seguridade alimentaria a través do emprego de técnicas sustentables co medio e un desenvolvemento do rural que garante a preservación do patrimonio cultural, das paisaxes, que evite o abandono e amplíe as actividades económicas no rural a algo máis que as agrarias, a multifuncionalidade que implica poñer en valor a forma de vida no rural.
As axudas directas recibidas van en función do número de ha. postas en produción. Púxose fin ao sistema de cotas. Ademais hai axudas para a instalación de novos agricultores e outras polo mantemento da paisaxe e a produción ecolóxica. Hai tamén pagamentos voluntarios por producir en zonas afectadas polo perigo de abandono (zonas de montaña) e por producir en certos sectores considerados prioritarios. Estes pagamentos son realizados polo FEAGA.(Fondo Europeo Agrícola de Garantía).O FEADER (Fondo europeo agrícola de desenvolvemento rural) financia a innovación, as iniciativas de posta en valor da paisaxe e o medio natural e a diversificación do emprego no medio rural.
A súa influencia sobre o sector agrario español
concretouse nunha serie de accións:
·
Establecemento de
prezos de garantía para determinados produtos agrícolas e gandeiros con subvencións.
·
Esixencia de
redución de superficie, ou cotas máximas de produción, para algúns cultivos ou especies gandeiras que
xeran excedentes non consumidos.
·
Apoio á
reforestación de terras agrícolas e á agricultura e gandería ecolóxicas.
·
Axudas para a
modernización das explotacións
·
Apoio á
diversificación económica do mundo rural (turismo rural, artesanía e industria, etc.).
·
Axudas especiais
para áreas de montaña e zonas desfavorecidas.
No hay comentarios:
Publicar un comentario